Toeristenkaart, Er is zoveel te zien!

Historie van Roderesch

Tussen Roden en Steenbergen ligt het esdorp Roderesch. Het dorp is ontstaan in de loop van de negentiende eeuw. Op een deel van de Roder landbouwgronden, vlakbij de doorgaande route tussen Roden en Norg, bouwde men enkele huizen. Zo’n 100 jaar geleden kreeg het dorp al een eigen lagere school aan de Giezenstraat. Aan het gebouw vast kwam de onderwijzerswoning. De openbare basisschool Steenbergen, die nog altijd bestaat, diende als streekschool voor onder meer Alteveer en Steenbergen. In de buurt van de school werden huizen gebouwd, waardoor enige komvorming ontstond bij de Giezenstraat tussen de Hoofdweg en de Norgerweg.

Aan de noordkant heeft Roderesch een brinkachtige ruimte, die beplant is met eikenbomen.

Omdat Roderesch geen oude nederzetting is, mag men dit geen echte brink noemen.

Roderesch, Alteveer en Steenbergen vormen samen het RAS-gebied. De drie plaatsen hebben een gezamenlijke belangenvereniging en vieren ook samen de jaarlijkse feestweek. In dorpshuis De Roegte in Roderesch vinden vele activiteiten plaats.

De verspreide bebouwing ligt in een bosrijke omgeving. Tussen Roderesch en Steenbergen liggen de Noorderduinen. In dit voormalige stuifzandgebied liggen hunebed D1 en enkele grote vennen. Aan de Esweg tussen de Noorderduinen en Nieuw Roden staat een grote jeugdherberg. Roderesch wordt van Alteveer gescheiden door enkele percelen bos en het ven Holveen. De es van Roderesch grenst aan het Mensingebos. Dit grote bosgebied behoort tot het landgoed van havezate Mensinge aan de Mensingheweg. Het bos is aangeplant vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw. Een deel woeste grond, het Moltmakersstuk, is bewaard gebleven. Uitgezonderd de gebouwen is het gehele landgoed bezit van Staatsbosbeheer.

Tekst: © Noordboek Drenthe • Foto: © Hendrik van Kampen