Toeristenkaart, Er is zoveel te zien!

Historie van Oud Annerveen

In het stroomdal van de Hunze of Oostermoersche Vaart, langs de doorgaande weg tussen Spijkerboor en Zuidlaarderveen, bevindt zich het uitgestrekte wegdorp Oud Annerveen. Het is een randveennederzetting, die in 1457 als Annerveen werd vermeld toen markegenoten hun gezamenlijke gronden wilden verdelen. Door de ontwikkeling van Spijkerboor rondom de sluis in de Hunze, ontstonden twee Annervenen: Oud Annerveen aan de noordkant van Spijkerboor, Nieuw Annerveen aan de zuidkant.

De eerste bewoners van Oud Annerveen waren boeren uit de omgeving van Annen, die zich vestigden aan het rand van het veen. Op kleine schaal ontgonnen zij het land nabij hun erven.

Pas in de tweede helft van de achttiende eeuw begon de ontginning van de Anner- en Eextervenen op grote schaal door de Annerveensche Heerencompagnie, onder leiding van landmeter Grevijlink. Toen vestigden ook steeds meer veenarbeiders zich in deze streek.

Ten noorden van het dorp, even voorbij de kruising Tolweg-Broekdijk, loopt langs de Hilligjessloot de grens tussen de gemeentes Aa en Hunze en Tynaarlo. Bij deze grens verandert de naam van de Tolweg in Dorpsstraat. Zowel ten oosten als ten westen van Oud Annerveen zijn locaties ten behoeve van aardgaswinning. In het dorp bevinden zich nog een paar boerenbedrijven. Voor voorzieningen zijn de bewoners aangewezen op Spijkerboor, Nieuw Annerveen en andere plaatsen.

Het gebied westelijk van Oud Annerveen, tussen Spijkerboor en de gaslocatie, is het Annermoeras. Dit gebied ligt lager dan het waterpeil in de rivier, waardoor grote stukken grond regelmatig onder water komen te staan. Na eeuwenlange kanalisatie en droogleggingen wordt het Hunzedal nu teruggegeven aan de natuur.

Het Annermoeras is van groot belang voor een evenwichtige visstand in zowel de Hunze als het Zuidlaardermeer.

Tekst: © Noordboek Drenthe • Foto: © Hendrik van Kampen