Toeristenkaart, Er is zoveel te zien!

Historie van Nieuwe Krim

Het kleine wegdorp Nieuwe Krim is ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw, nadat men op deze plaats de ontginning van het veen ter hand nam. Uit het veenkanaal Lutterhoofdwijk, dat Coevorden en Slagharen met elkaar verbindt, werd rond 1870 in noordelijke richting de Dommerswijk gegraven. Omstreeks 1900 werd dit kanaal tot voorbij de Overijsselse grens verlengd, waar de veenkolonie Nieuwe Krim ontstond.

De oorsprong van de plaatsnaam De Krim en het daarvan afgeleide Nieuwe Krim verwijst mogelijk naar het toenmalige Russische schiereiland in de Zwarte Zee. Enkele kilometers verderop ligt het dorpje Moscou of Nieuw- Moscou, dat deze naam kreeg vanwege de afgelegen ligging. De in Nieuwe Krim gebouwde boerderij Sebastopol, vernoemd naar de grote Oekraïense havenstad op het Krim-eiland, sluit aan bij de genoemde verklaring.

Langs het kanaal ligt de straat Nieuwe Krim, die vanaf de provinciegrens tot het Dalerpeel loopt. Haaks op de Nieuwe Krim loopt de Nieuwe Dijk richting Steenwijksmoer. Waar de twee straten samenkomen is een kleine dorpskern ontstaan. Het agrarische karakter heeft het veenkoloniale dorp deels weten te behouden. De buurdorpen Nieuwe Krim en Dalerpeel onderhouden nauwe banden. Samen delen de twee plaatsen onder meer een basisschool, een dorpshuis, een activiteitencommissie en diverse hobbyverenigingen. In 2007 is in Dalerpeel de nieuwe multifunctionele accommodatie Het Spectrum geopend, waar veel gezamenlijke voorzieningen gehuisvest zijn.

Tekst: © Noordboek Drenthe • Foto: © Hendrik van Kampen