Toeristenkaart, Er is zoveel te zien!

Historie van Eesergroen

Het ontginningsdorp Eestergroen is onstaan aan het einde van de negentiende eeuw, toen men begon met de ontginning van het Eeserveen. Het eerste huis werd gebouwd in 1882 en van daaruit werd de ontginning van de woeste grond ter hand genomen. De veenarbeiders die zich nabij Eesergroen vestigden, woonden meestal in plaggenhutten. Later werden deze hutten afgebroken en vervangen door kleine boerderijen. De wegen rondom Ees werden omstreeks 1910 verhard.

Eesergroen ontwikkelde zich tot een wegdorp met lintbebebouwing, voornamelijk aan weerszijden van de Dorpsstraat, de doorgaande weg vanaf Ees richting Eeserveen. Bij de driesprong van de Dorpsstraat en de Turfstraat ontstond een kleine dorpskern. De aanleg van het kanaal Buinen-Schoonoord tussen 1926 en 1930 zorgde voor een kleine economische opleving van Eesergroen. Vanaf dit kanaal, westelijk van het dorp, werd een kleine zijtak aangelegd tot aan Eesergroen. In het dorp werd een klein haventje met een zwaaikom aangelegd, waar vooral landbouwproducten werden aan- en afgevoerd.

De exploitatie van het kanaal BuinenSchoonoord bleek niet zo winstgevend als men hoopte en na verloop van tijd stopte de handelsvaart op deze waterweg. Voor Eesergroen was het gevolg dat in 1975 het haventje met zwaaikom werd gedempt. De zijtak van het kanaal bleef wel intact. Op deze plek langs de Dorpsstraat ligt nu een klein plantsoen.

Tussen 1917 en 1975 had Eesergroen een hervormde kapel van de evangelisatievereniging Maranatha. Deze witgeverfde kapel doet nu dienst als vakantiewoning. Midden in Eesergroen staat ook een grote herberg.

Eesergroen ligt tussen drie uitgestrekte bos- en heidegebieden: de Boswachterij van Schoonloo, Exloo en Odoorn.

Tekst: © Noordboek Drenthe • Foto: © Hendrik van Kampen