Toeristenkaart, Er is zoveel te zien!

Historie van Barger-Oosterveen

Het wegdorp Barger-Oosterveen ligt ten zuiden van Klazienaveen. Het dorp is als veenkolonie ontstaan aan het eind van de negentiende eeuw. De bewoners vestigden zich hier op zandgronden van een uitloper van de Hondsrug, aan de rand van het uitgestrekte veengebied Barger-Oosterveen. De eerste woningen bouwde men langs de doorgaande weg tussen Klazienaveen en Nieuw-Schoonebeek.

De naam van het veengebied ging daarna over op de nieuwe nederzetting. Door uitbreidingen in de loop van de twintigste eeuw kent BargerOosterveen een tamelijk dichte lintbebouwing langs de Oude Dordse Dijk, de Dordse Dijk en de Veenhoeksweg.

Een deel van het Barger-Oosterveen werd afgegraven en richtte men in als landbouwgrond. De veenlaag in het overgrote deel van het gebied bleek echter minder dik dan men van tevoren verwachtte. De turfwinning in deze streek zou daardoor niet rendabel worden en daarom stopte men de exploitatie. In het Amsterdamsche Veld bij Weiteveen gebeurde hetzelfde. Daardoor ligt hier tegenwoordig het meer dan tweeduizend hectare grote hoogveenreservaat Bargerveen. Het Bargerveen biedt een gevarieerd landschap van heide, moeras, graslanden en waterpartijen en is daardoor een goed leefgebied voor fraaie en soms zeldzame fora en fauna.

Barger-Oosterveen hoort eigenlijk bij Klazienaveen, maar heeft zelf een actief dorpsleven met eigen verenigingen, waaronder een Plaatselijk Belang. Aan de Dordsedijk staat buurthuis De Dobbe. In het park De Weidewaard aan de Veenhoeksweg wordt zo nu en dan een groot dorpsfeest georganiseerd. Ernaast ligt de hardloopbaan waar de loopgroep Noord-Nederland Klazienaveen zijn trainingen houdt. Aan de Dordsedijk staat openbare basisschool De Klobbestoek. Op de muur van de school is een kunstwerk aangebracht van Hieke Pars, dat bestaat uit een bijzondere klassenfoto met fantasiefguren eromheen.

Tekst: © Noordboek Drenthe • Foto: © Hendrik van Kampen